torstai 4. lokakuuta 2012

Sacher-moussekakku (12-15 hlö)


Viimeinkin viime kevään valmistaisjuhliin -sekä serkun lapsen synttäreille tehdyn sacher-moussekakun reseptin julkistaminen! Huh huh! Olipas tämä kovan työn alla! Ohje on alunperin bongattu MeNaiset-lehdestä ja suosittelen lämpimästi kaikille herkkusuille kuin myös leipureille kokeiltavaksi!
Kakku on monivaiheinen, joten on hyvin tärkeää lukea vaiheet tarkkaan ja huolella! Lopussa tärkeitä vinkkejä, jotta onnistut!
Image and video hosting by TinyPic
Pohja:
200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl  sokeria
9–10 keltuaista 
175 g tummaa suklaata
2 ½ rkl kaakaojauhetta
7–8 valkuaista
1 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoa
1/2 rkl leivinjauhetta
Kostutukseen:
1 dl sokeroitua kahvia (aprikoosilientä tai konjakki-kahviseosta)
Aprikoosisurvos:
1 pss (á 200 g) kuivattuja aprikooseja
1/2 l vettä
Aprikoosikreemi:
2 ½ dl valmista aprikoosisosetta
3/4 dl sokeria
2 kananmunaa
4–5 keltuaista
1 ½ liivatelehteä
190 g huoneenlämpöistä voita
Suklaamousse:
1 ¾ dl maitoa
2 liivatelehteä
225 g tummaa suklaata (70 %)
3 ¾ dl kuohukermaa
Suklaakuorrute:
2 ½ dl kuohukermaa
225 g tummaa suklaata (70 %)
50 g huoneenlämpöistä voita

Vaahdota voi ja sokeri. Vaahdota joukkoon keltuaiset pienissä erissä. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteen päällä ja lisää sekaan kaakaojauhe.
Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset ja lisää loppuvaiheessa sokeri 2–3 erässä vaahdon sekaan. Jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Yhdistä voi-sokeri-keltuais-suklaaseokseen ensin marenkivaahto ja sitten keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. 
Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 10–20 minuuttia. Tarkkaile pohjaa säännöllisesti, mutta älä avaa uunia turhaan. 

Keitä aprikooseja vedessä, kunnes vesi on lähes haihtunut. Ota sivuun pari kauneimmin turvonnutta yksilöä koristelua varten ja soseuta loput tasaiseksi. Anna soseen jäähtyä ja laita peitettynä jääkaappiin. 
Image and video hosting by TinyPic
Valmista aprikoosikreemi. Pane liivatteet likoamaan kylmään 
veteen. Pane kaikki muut aprikoosikreemin ainekset paitsi voi kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää kuumaan seokseen pehmenneet liivatteet ja jäähdytä seos jäävesihauteessa kädenlämpöiseksi. Soseuta sitten sauvasekoittimella joukkoon voi.  
Kokoa kakku. Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta kakkurengasta apuna käyttäen kaksi, reunoiltaan kakkurengasta halkaisijaltaan noin senttiä pienempää pohjakiekkoa. Kostuta  pohjat kevyesti ja levitä aprikoosihilloke alemman pohjan päälle noin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Aseta toinen pohja sen päälle. Levitä sitten aprikoosikreemi ylemmän pohjan päälle sentin paksuksi kerrokseksi lastan avulla. Nosta peitettynä pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat suklaamoussen. 
Image and video hosting by TinyPic
Kiehauta maito. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi ja lisää ne kuivaksi puristeltuna kuumaan maitoon paloitellun suklaan kanssa. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes saat aikaan tasaisen, kastikemaisen seoksen. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää se kahdessa tai kolmessa erässä, mieluiten nuolijalla tai lastalla nostellen seokseen.
Nosta kakkupohja pakasteesta keskelle kakkurengasta ja kaada suklaamousse kakkurenkaaseen varovasti, niin että se täyttyy reunoilta ja päältä. Jäädytä pakastimessa noin 3 tuntia.Image and video hosting by TinyPic  
Valmista suklaakuorrute. Kiehauta kerma ja kaada se kulhoon paloitellun suklaan päälle. 
Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää lopuksi voi nokareina ja sekoita rauhallisesti esimerkiksi lastalla. Näin vältät ilmakuplien muodostumisen. Käytä heti. Kuorruta jähmeä kakku joko kokonaan tai pelkästään yläpinnaltaan. Image and video hosting by TinyPic
Anna kakun sulaa peitettynä jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele säästämilläsi liotetuilla aprikooseilla ja anna seisoa huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjolle nostamista. Image and video hosting by TinyPic

  Kullan arvoiset vinkit :

  • Sacherin voi täyttää aprikoosikreemin sekä -survoksen sijaan myös  aprikoosimarmeladilla (tällöin laita 2x marmeladirasiaa), jolloin valmistusaika lyhenee huomattavasti!  Huom! Täytekerrokset eivät tosin erotu leikatusta kakkupalasta, jos molemmat korvataan aprikoosimarmeladilla . Täytteeksi sopivat myös vadelma- tai mansikkahillo.
  • Pohjan voi paistaa myös kakkuvuoassa tai -renkaassa. Paistolämpötila on tällöin 175 astetta ja paistoaika 50–60 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa tummua liikaa, heitä päälle folio, jolloin kakku jatkaa kypsymistä ilman palamista. Palaneen kuoripinnan voi leikata leipäveitsellä pois ilman sen kummempia paniikkikohtauksia.
  • Valmista mousse vasta, kun kakkujen sisäosat on koottu ja ne ovat jähmettyneet hyvin pakastimessa. Kakkujen sisäreunaan kannattaa ensin valaa  noin 1–2 mm kerros moussea ja jähmettää se pakastimessa. Näin löysähkö mousse ei valu kakkurenkaista ulos. Kun ensimmäinen kerros on hyvin jähmettynyt, valetaan kakkurenkaat tai vuoat täyteen moussea ja pakastetaan.
(Omassa tapauksessani, olen pitänyt kakkua pakasteessa yön yli koottuani kakun ja levitettyäni moussen reunoille ja pinnalle. Kakku on tällöin edelleen irtopohjavuoassa ja olen sen jälkeen vuorannut kakun hyvin foliolla, jottei kakkuun mene mitään ylimääräistä.  Seuraavana päivänä olen valuttanut suklaakuorrutteen kakun päälle ja koristellut samantien. Kakun olen antanut rauhassa sulaa seuraavaan päivään jääkaapissa.)

  • Kun otat kakun pakasteesta, käy veitsellä kakun reunat läpi ja avaa sitten vasta irtopohjavuoan reunat nostaen se ylös hitaasti ja varovasti. 
  • Koska kakku on hyvin jähmettynyt, irtopohjavuoan pohja on helppo ottaa pois tässä vaiheessa, kuin myös leivinpaperi. 
Suklaakuorrutteen levitykseen olen kokeillut kahta tapaa:
  • Nosta kakku tarjoilulautaselle ja kaada suklaakuorrutus hitaasta kakun keskelle, jolloin se alkaa valua kakun ympärille. Älä kaada kaikkea kerralla, vaan katso miten kakku alkaa valua ja levitä lastaa apuna käyttäen kuorrutettta tasaisesti pinnalle ja reunoille
             TAI
  • Nosta kakku ritilälle, joka on tukevalla alustalla, kuten syvä uunipelti ja laita sen päälle leivinpaperi. Totetuta suklaakuorrutuksen valutus kaatamalla sitä hitaasti kakun keskelle ja levitä lastalla tasaisesti pinnalle ja reunoille. Annan suklaan jähmettyä kakkuun hetken aikaa ja nosta kakku tarjoilulautaselle kahta isoa ja leveää lastaa apuna käyttäen. 

Voi, toivottavasti kaikki ymmärsivät ohjeet hyvin! Ilmoitelkaa jos päädytte kokeilemaan ohjetta!

8 kommenttia:

  1. Wou! Hyvät kuvat! Havainnollistaa paljon miten homma toimii! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itekkin tykkään lukea ohjeita, joissa on kuvia, joten teen ite samalla tavalla. :) Auttaa itteäkki, jos seuraavan kerran tekee vasta parin vuoden päästä niin muistaa paremmin, kun apuna on kuvat. :)

      Poista
  2. Liian herkullisen näköistä! Tosi hyvä postaus, harvoin jaksan reseptipostauksiin keskittyä, mutta nuo välivaihekuvat tekivät tästä oikeasti mielenkiintoisen!

    VastaaPoista
  3. Niin herkullista! Aika työläältä kuulostaa, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kun tulee ainutlaatuinen tilaisuus!

    <3 IS

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep. mutta kuten sanottu, niin nuo aprikoosihässäkät voi helposti korvata aprikoosimarmeladilla, niin se nopeuttaa todella paljon! :)

      Poista
  4. Minkä kokoista irtopohjavuokaa käytit? :) ja miksi tuossa suklaamoussessa täytyy sauvasekoittimella sekoittaa sulanut suklaa-maito-liivate seos? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä käytin 26/28 cm halkaisijan kokoista vuokaa. Sauvasekoitinta ei ole välttämätöntä käyttää, mutta tulos olisi sileämpi tasaisempi. :)

      Poista

Vapaamuotoiset, mutta asialliset viestit ovat tervetulleita tähän sarakkeeseen :)

Hey! You can leave love comments in this box. :)