maanantai 27. helmikuuta 2012

Vastauksia kokin koulutuksesta

Vastauksia kokin ammattiin liittyviin kysymyksiin..Otin kaveriksi vastaamaan kolleegani, ystäväni Jennan, jonka kanssa koitimme parhaamme mukaan pohtia näitä kysymyksiä.
Näin ollen vastauksiin saadaan eri näkökulmia. Minä olen kahden vuoden opiskelija. Taustallani on siis yo-pohja sekä yksi ammatti. Jenna on kolmen vuoden opiskelija. Taustalla yläaste ja puolenvuoden mittainen talouskoulu.


Kuva: Syksyn 2011  tilaustarjoilukeikalta.

Opiskelu:
Missä oot koulussa?
Jenna & Heidi: Opiskellaan Oulun Palvelualan Opistossa. Yhteishaku tämän kautta.

Millaiset pääsykokeet?
H: Pääsykokeista olen kertonut täällä. Aikalailla samat ne ovat olleet, siis meidän koulussa. Viime kevään hakijoiden piti tunnistaa lanttu ja siitä leikattuja eri muotoja, kuten kuutio ja suikale.Kuinka intensiivisiä koulupäivät olivat? Esim. Oliko joka päivä koulua tyyliin 8-14, pystyykö suorittamaan koulutuksen jos on samalla duunissa?
J & H: Vaihtelevia päiviä tulee olemaan. Mutta pääosin teoriapäivät koulussa on 8-14 tai 8-16. Välillä teimme viikonloppu ja iltakeikkoja. Ylityötunnit korvataan vapaapäivinä. Meidän luokalta on töissä vain kaksi ja on vain mahdollisuus mennä töihin koulun jälkeen. He  ovat kyllä sanoneet sen olevan rankkaa. :/

Kuinka paljon yo-pohjaisella linjalla on teoriaa ja käytäntöä?
H: Ensimmäisenä vuonna on pääsääntöisesti vain teoriaa. Samalla ollaan myös koulun keittiöllä. Keväällä oli ensimmäinen 5.viikon mittainen työharjoittelu meille kaksi vuotisille. Sillä aikaa kolmivuotiset olivat koululla attoaineita opiskelemassa, eli opiskelivat matematiikkaa, englantia, ruotsia ja äidinkieltä. Loppukeväästä kaikki lähdettiin 5.viikon mittaiselle harjoittelujaksolle. Kummallakin harjoittelujaksolla teema oli lounasruokien valmistaminen. Toisena vuona meillä kakkosilla ei ole muuta kuin työharjoittelua. Joulun alla oli valinnaisiin pohjautuva harjoittelu. Itselläni se oli tilaus- ja juhlapalvelut, joka oli 5.viikkoa. Helmikuussa oli viimeinen lounasruokien valmistamisen top. Nyt olen annosruokien harjoittelussa ja huhtikuun lopussa alkaa à la carte harjoittelu.


Opinnäytetyö-minkälainen se oli?
H: Opinnäytetyön kirjallinen osuus on meillä 10-15 sivua. Työhön kuuluu myös käytönnön osuus. Pituuteen vaikuttaa tietenkin se, että minkä verran aiheesta on saatavilla lähdeaineistoa ja millainen käytännön toteutus on. Työssä saa olla kuvia, videomateriaalia ja mitä vain keksii. Työ kansitetaan ja aihe esitetään omalle opintotyöryhmälle Powerpoint esityksenä, jonka kesto tulee olla 10-15 minuuttia. Esittäminen ei vaikuta arvioimiseen kuin 5%, mikä on suuri helpotus tällaisille yleisön edessä jännittäjälle! Työn esittäminen on vapun jälkeen,joten oma työni on siiis vasta alkutekijöissä.

Työharjoittelut:
Kuinka monessa eri harjoittelussa olet ollut?
J: Kolmessa. Kahdessa lounasruokien valmistamisen, tilaus -ja juhlapalvelun topissa.
H:Yhteensä tulen olemaan viidessä. Kolmessa lounasruokien valmistamisen, tilaus-ja juhlapalvelun, annosruokien valmistaminen ja viimeinen on à la carte (joka on loppukeväällä). 
Tilaus - ja juhlapalvelu sekä à la carte ovat olleet valinnaisia. 


Työharjoittelu - maksetaanko siitä jotain?
J & H: Meidän koulussa ei ainakaan makseta. Yleensä ruokapalkalla mennään.  


Kuva: Tilaus pikkujoulukeikka v.2010.


Kustannukset:
Opintojen kustannukset?
Kokkivaatteet+ työkengät olivat 150€ luokkaa. Koulutukseen kuului ostaa Kokkiprokkis-
kirja sekä Tarjoilu-kirja. Kirjat olivat muistaakseni noin parikympin luokkaa/kirja. Materiaalimaksu on 50€, joka kattaa sen että opettajat antavat opintomateriaalit ja saat itse tulostaa koulun koneilla omia töitäsi. Pukukopin avain taisi olla 11€. Hygieeniapassikoe maksoi 20€ ja vapaavalintainen alkopassi oli myös, muistaakseni, 20€.
Muuta:
Vaikuttaako ihottuma mitenkään kokin hommia?
H: Mulla oireilee kädet välillä aika pahastikin, kun olen jatkuvasti pesemässä käsiä tai käsittelen raaka-aineita, jotka ovat sokeri- tai suolaliemissä. Mulla aukeaa kädet ja paikkailen niitä laastareilla ja suojaan kertakäyttöhanskoilla. Yleensä joka harjottelussa mulla on kädet auenneet ja samoin myös koululla. En ole käynyt allergiatesteissä-syytä olisi!
Ryhmähenki luokalla ja keittiössä?
J & H: Kaikki riippuu millainen luokka on. Meitä on monenlaisia ja -ikäisiä. Meidän luokalla on kuitenkin todella hyvä ryhmähenki niin tunnilla kuin keittiöllä ollessamme. Jokainen on valmis auttamaan toista ja joustamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Toisia tuetaan ja tsempataan.

Meidän luokalta on puolet lopettanut koulun ensimmäisen - puolentoistavuoden aikana. Voisi sanoa, että ne heikoimmat ja joilla ei ole ollut motivaatiota ja potentiaalia loppupeleissä, ovat tippuneet joukosta. Joten jäljellä on ne joilla on kiinnostusta alalle ja motivaatiota oppia ja kehittyä.     
  
Minkälainen luonne pärjää parhaiten kokin työssä?
Sellainen jolla on kiinnostusta ja motivaatiota, on ahkera, sosiaalinen, omaa hyvän paineensietokyvyn. Luulen että tässä on ainakin muutama hyvä esimerkki. 
Kuva: Muutama viikko sitten kun meillä piti olla teoriapainotteinen viikko, ohjelmaan tulikin muutos ja meidän ryhmä passitettiin keittiölle. Tietenkin kaikilla tytöillä sattui olemaan korkkarit jalassa. :D 
Kysymyksiä saa jättää edelleen tänne!

2 kommenttia:

  1. eikö teillä ole HoRaCa-työssäoppimisjaksoa?

    VastaaPoista

Vapaamuotoiset, mutta asialliset viestit ovat tervetulleita tähän sarakkeeseen :)

Hey! You can leave love comments in this box. :)