torstai 11. elokuuta 2011

Maitorahkoista ja vähän karppauksesta

Nyt tulisi maitorahkoista ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta sananen. Tekstin piti aluksi käsitellä maitorahkojen tiukkaa kiistaa, mutta joukkoon änkesi vielä yksi ryhmä-hiilarit.


Viimeisen puolenvuoden aikana olen huomannut kotona sekä koulussa karppaajien lisääntyvän. Minusta suomennos on mennyt vähän mönkään. En pidä sanasta karppaaja (eng: low carb), siksi käytän mielummin sanaa vähähiilihydraattinen (ruokavalio). Pääsääntö tässä ruokavaliossa on vähentää/jättää pois sokerit, valkoiset jauhot, peruna, pasta, leipä sekä makeiset ja leivokset. Ruokavaliossa pyritään syömään  proteiinipitoista ruokaa ja hyviä rasvaa. Näitä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa kala,liha, maitotuotteet, kananmunat, pähkinät, marjat, hedelmät sekä sellaiset vihannekset ja juurekset, joiden hiilihydraattien määrä on minimaalinen.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on erinomainen diabeetikoille ja korkean verenpaineen omaaville henkilöille. Verensokeri ei pääse nousemaan/ laskemaan hurjasti noudattaen terveellistä ruokavaliota. Laihduttajille ja muutenkin terveenä haluaville henkilöille kyseinen ruokavalio on todistetusti mainio vaihtoehto.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota ei suositella raskaana oleville, henkilöille joiden painoindeksi on alle 20, ihmisille joilla on kihdin riski sekä ihmisille, joilla on sappikivien tai mahahaavan riski. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville vähähiilihydraattinen ruokavalio ei sovi ollenkaan.

Itselläni on ollut helppo jättää leipä pääosin kokonaan pois sekä perunat ja pasta. Suurena herkuttelija jälkkäreiden jättäminen kokonaan pois tekee vaikeaa. En osta koskaan karkkia, mutta leivokset ovat heikkouteni. Rakastan leipomista ja välillä on vaikeaa kieltäytyä toisesta leivospalasta..tai kolmannesta.


Image and video hosting by TinyPic
(Tatuointitaiteilija Wilma Schlizewski 24 kiloa kevyempänä)

(Huomasin keväällä, kun jätin kolmeksi viikoksi hiilihydraatiti minimoilleen, jätin leivokset ja leivän pois, että pömppis lähti ja olo tuntui niin paljon paremmalta ja keveämmältä.mJärkytyin tajutessani miten paljon valkoiset jauhot oikeastikin turvottavat alavatsaa!)

(Hämmästyin myös sitä, että miten paljon hedelmät pitävät sisällään hiilihydraatteja! Mitä täällä saa syödä että lihominen olisi mahdollisimman vähäistä?

Nyt niihin rahkoihin kuitenkin. Huonetoverini ostaa jääkaappiimme aina Ehrmannin rasvatonta maitorahkaa tehden siitä blenderillään proteeinitäytteisen juoman aina palattuaan lenkiltä tai salilta. Itse en ole ymmärtänyt miksi urheilun jälkeen olisi hyvä syödä proteiinia ja paria tuntia ennen urheilemista hiilareita. Ei, en vaan ymmärrä. Olen kuitenkin saanut asialle selvennyksen, että lihakset kasvavat paremmin kun syö proteiinipitoisia ruokia. Selvä pyy- olisinpa tiennyt tuon viime keväänä kun painoa aloin pudottaa. Nyt tiedän ja aion sitä hyödyntää.
Image and video hosting by TinyPic

Itseasiassa ostin alkuviikosta jääkaappiin muutaman Ehrmannin- sekä Valion maitorahkapurkin. Rahkoissa on pieniä eroja toisiinsa nähden ja ehkä hieman maussakin.

Image and video hosting by TinyPic (Ehrmannin ravintosisältö)


Image and video hosting by TinyPic
(Valion ravintosisältö)

Silloin tällöin kun olen ostanu maitorahkaa, olen laittanut sen päälle aina ananaspaloja sekä -lientä. Tänään päätin kokeilla uutta makuvaihtoehtoa. Lainasin huonetoverini blenderiä ja laitoin kannuun vadelmia,Valion maitorahkaa, maitoa tilkan sekä hedelmäsokeria. Nam! Tulipa hyvää. Siitä tuli sen verran iso satsi, että sitä riittää vielä myöhemmäksi ilta- ja aamupalaksi. 2½ desin maitorahkapurkki on aika täyttävä jo yksinään, joten siksi päätin jaksottaa tämän pirtelön nauttimisen osiksi. Täytyy sanoa että se on oiva välipala tai muuten vain herkutteluun sopiva.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Maustetuissa joqurteissa on kamala määrä hiilareita, joten olen päättänyt siirtyä näihin maitorahkoin, mikäli mieleni tekee joqurttia/vanukasta tms. Huomaan katsovani entistä tarkemmin pakkausselosteita, paljonko niissä on energiaa, rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja. Välillä yritän tukkia turpani, sillä huomaan ehkä hieman ärsyttäväni pikkusiskoani jakaessani terveysneuvoja. Ei voi puolustautua muulla kuin, että koulu opetti.

Onko joukossa näitä "karppaajia"?
Miten sinä nautit maitorahkasi?

8 kommenttia:

 1. Aamu lähtee aina käyntiin rahkasmoothiella. sekoitan joukkoon eri marjoja, välillä syön rahkaa sellaisenaan tai tuoreitten marjojen kera. Karppaus on ollu mun elämässä, jos näin voin asian ilmaista, jo reilun vuoden ja painoa on pudonnut 12 kiloa.

  VastaaPoista
 2. Ite en karppaa, mutta katson mitä suuhuni laitan. Kaveriporukassa on muutama jotka alotti kesän alussa karppauksen. On se sääli kattoa ku ne kieltäytyy herkuista ja muista överi hyvistä nameista.

  Milla-91

  VastaaPoista
 3. Ite oon myös ihastunu tuohon maitorahkaan (mikäli näin nyt voi sanoa :D) Siitä saa aivan mainioita yhistelmiä eri marjojen kans! Itelle sopii nää erityisesti iltaisin, ku tekee mieli ruveta herkuttelemaan. Nimim. oon leivosten suurkuluttaja.. :>

  http://veerasanotherlife.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Näyttääpä ja kuulostaa hyvältä sekä terveelliseltä tuo maitorahka"pirtelö"! Omakohtaisia kokemuksia ei ole karppauksen suhteen. En lihoa helposti joten suuhun menee oikeastaan mitä vaan milloin vaan.

  VastaaPoista
 5. Tässäpä reseptilinkki niitä kaipaaville:

  http://karppaus.info/resepti/reseptit.php

  VastaaPoista
 6. Mä en tuosta rahkasta niin välitä, mutta suosittelen ihan maustamatonta jugurttia/viiliä. Raejuustoa voi myös popsia melkeinpä minkä kanssa vaan :)

  -Emmi

  VastaaPoista
 7. Emmi:
  joo raejuusto on kyllä hyvvää :) Sitä tulee koulussakin popsittua paljon. maustamattomaan joqurttiin en kuitenkaan oo vielä rakastunu. oon syöny sitä välillä tosin aurinkokuivattujen siemenien kanssa. mutta kaipaan kuitenkin jotain makeutta/makua siihen joukkoon, siispä aivan pelkkää joqurttia voi syyä. :/

  VastaaPoista
 8. Emmi:
  joo raejuusto on kyllä hyvvää :) Sitä tulee koulussakin popsittua paljon. maustamattomaan joqurttiin en kuitenkaan oo vielä rakastunu. oon syöny sitä välillä tosin aurinkokuivattujen siemenien kanssa. mutta kaipaan kuitenkin jotain makeutta/makua siihen joukkoon, siispä aivan pelkkää joqurttia voi syyä. :/

  VastaaPoista

Vapaamuotoiset, mutta asialliset viestit ovat tervetulleita tähän sarakkeeseen :)

Hey! You can leave love comments in this box. :)